• Bd. Alexandru Vlahuta nr. 10, Cladirea International Trade Center, Brasov, Romania
  • Luni - Vineri: 9:00 - 17:00

Ce este un spirometru și spirometria?

Ce este un spirometru și spirometria?

Spirometria este un test care poate ajuta la diagnosticarea diferitelor afecțiuni pulmonare, cel mai frecvent boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Spirometria este, de asemenea, utilizată pentru a monitoriza severitatea altor afecțiuni pulmonare și răspunsul acestora la tratament.
Spirometria este cea mai frecventă dintre testele funcției pulmonare. Aceste teste analizează cât de bine funcționează plămânii tăi. Spirometria arată cât de bine inspirați și expirați. Inspirația și expirarea pot fi afectate de boli pulmonare, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), astmul, fibroza pulmonară și fibroza chistică.
Spirometria este numele testului, în timp ce un spirometru este dispozitivul care este folosit pentru a face măsurători. Spirometrul măsoară volumul aerului expirat într-o secundă, precum și volumul total de aer ce poate fi expirat o dată.
Există diverse dispozitive, spirometre, fabricate de diferite companii, dar toate măsoară același lucru. Toate au un muștiuc pe care îl folosiți pentru a sufla în spirometru. Un medic sau o asistentă vă poate cere să suflați într-un spirometru (spirometrie) dacă aveți simptome toracice sau pulmonare.

Ce măsoară spirometrul?
Spirometria măsoară cantitatea (volumul) și/sau viteza (fluxul) de aer care poate fi inspirat și expirat.
Cele mai frecvente măsurători utilizate sunt:
Volumul expirator forțat într-o secundă (FEV1). Aceasta este cantitatea de aer pe care o puteți sufla într-o secundă. Cu plămâni și căi respiratorii normale, puteți elimina în mod normal cea mai mare parte a aerului din plămâni în decurs de o secundă.
Capacitate vitală forțată (FVC). Cantitatea totală de aer pe care o suflați într-o singură respirație.
VEMS împărțit la FVC (FEV1/FVC). Din cantitatea totală de aer pe care o poți sufla într-o singură respirație, aceasta este proporția pe care o poți sufla într-o secundă.

Există vreun risc în a face spirometrie?
Spirometria este un test cu risc foarte scăzut. Cu toate acestea, suflarea puternică poate crește presiunea în piept, abdomen și ochi. Prin urmare, vi se poate sfătui să nu faceți spirometrie dacă:
Aveți angină instabilă.
Ați avut recent un pneumotorax (aer prins între exteriorul plămânului și peretele toracic – adesea numit incorect plămân perforat).
Ați avut recent un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Ați suferit recent o intervenție chirurgicală la ochi sau la abdomen.
Ați tusit cu sânge recent și cauza nu este cunoscută.
Testare de reversibilitate
Testarea reversibilității se face în unele cazuri în care diagnosticul de afecțiune pulmonară nu este clar. Pentru acest test, vi se va cere să faceți spirometrie așa cum este descris mai sus. Apoi vi se va administra un medicament prin inhalator sau nebulizator care poate deschide căile respiratorii. Testul de spirometrie se repetă după aproximativ 30 de minute. Scopul acestui lucru este de a vedea dacă căile respiratorii se deschid mai larg cu medicamente sau nu. În general, astmul are mai mult un element reversibil pentru obstrucția căilor respiratorii, în comparație cu BPOC.

Formular cerere ofertăCere ofertă de preţ

Numele (obligatoriu)
Please leave this field empty.

Adresa email (obligatoriu)

Telefon (obligatoriu)

Oras (obligatoriu)

Url

Title

Observatii

Please leave this field empty.

+40 729 307 206